Hurjasti tien päällä – ja jätteet mielessä

Aamulla heräsimme prinsessasängyistämme eli turvallisesti moskiittoverkkojen alta viimeistä aamua Bamendassa. Edessä tiedämme olevan 8 tunnin bussimatkan pääkaupunki Yaoundeen. Hyvän aamiaisen jälkeen matkatavaramme ja meidät pakattiin autoon. Matka alkakoon! Tämän samaisen reitin kuljimme Yaoundesta Bamendaan päin kahdessa erässä siten, että vietimme yön välissä Bafoussamissa. Tuolloin matkan viimeinen pätkä, 77 km kesti kolme tuntia. Matkat täällä Kamerunissa kuvataankin yleensä aikana paikasta toiseen ennemmin kuin kilometreissä.
Tiestön kunto vaihtelee paljon. Tänään kulkemamme tie on asfaltoitu. Syy osan tietä huonoon kuntoon ei ole pääasiallisesti kuitenkaan sadekausi, mitä ainakin osa meistä etukäteen vahvasti epäili. Tuskin myöskään se, ettei teiden kunnosta välitettäisi. Valtio omistaa tien ja vastaa sen huollosta. Viimeisimmän kulkemamme tienpätkän korjausurakka on vielä kesken, minkä vuoksi tie on todella kuoppainen. Vai kutsuisiko noita monttuja jopa aukoiksi. Paikalliset kuskit ovatkin melkoisia mestareita sukkuloidessaan vilkkaassa liikenteessä ja huonoja tien kohtia vältellen. Sisältä bussista katsellen ei välillä oikein tiennyt onko täällä oikean- vai vasemmanpuoleinen liikenne. Kiemurteleva käärme saattaisi kuvata autojen liikennöintiä parhaiten, ja ”ruoho näytti usein olevan vihreämpää vastaantulevien kaistalla”.
Pitkillä välimatkoilla kulkee jonkin verran busseja, joiden aikataulut perustuvat ainakin jossakin määrin siihen, milloin bussi on saatu täyteen matkustajia. Kaupungeissa takseja on paljon ja myös ne on pakattu täpösen täyteen niin ihmisiä kuin tavaraakin. Kuormat ovat hurjia niin autojen katoilla kuin takakonteissakin.
Olemme nähneet ja kokeneet reilun viikon aikana valtavan määrän asioita ja päässeet paikalliseen elämään ja kulttuuriin sisään uskomattoman hyvin. Olemme pohtineet yhdessä erilaisia terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä asioita. Marttojen perinteinen kotitalousneuvonta pystyy antamaan monenlaista tukea myös eri puolille maailmaa ja erilaisiin kulttuureihin. Olemme nähneet miten hienosti Marttojen hankkeella Kamerunissa pystytään pienillä teoilla ja panostuksilla saamaan valtavasti vaikuttavuutta. Konkreettista työtä on tehty paljon naisten ja tyttöjen kotitalousneuvonnassa.
Meille monelle tämä matka Kameruniin on ensimmäinen tutustuminen Afrikkaan. Tämä lienee yksi syy miksi olemme kiinnittäneet paljon huomiota myös ympäristöön ja sen erilaisuuteen kotimaahamme verrattuna. Pohdimme mm. jätejärjestelmän toimivuutta tai toimimattomuutta ja sen merkitystä terveyteen ja hyvinvointiin. Jos jätteitä kasataan sinne tänne kasoihin kaupunkien kaduille ja pääosin niiden hävittäminen näyttäisi perustuvan polttamiseen tai sadeveden mukana kuljettamiseen avo-ojiin – onko kokemuksemme totta tai edes osittain totta? Jos jätehuoltoon ei ole olemassa kunnon järjestelmiä, miten se vaikuttaa hygieniaan ja hyvinvointiin? Jälleen meillä on enemmän hyviä kysymyksiä kuin valmiita vastauksia, saati isoa repullista ideoita miten pienillä teoilla voitaisiin vaikuttaa näiden asioiden kehittämiseksi.
Myöskään siitä emme osaa sanoa millainen ongelma puhtaan veden saanti ja vedenkulutus on täällä. Me totuimme muutamassa päivässä jo siihen, että vessasta ja suihkusta ei välttämättä tule vettä. Vessoissa on vesisaavit valmiina – siitä vain itse kippaamaan vettä pönttöön. Me olemme juoneet kuuliaisesti vettä niin paljon kuin näin kuumassa pitää. Ekologiset itsetuntomme kuitenkin kolkuttavat kovaa siitä muovipullomäärästä mitä samalla olemme tuottaneet. Bamendassa onneksemme pullot saatiin kierrätykseen paikalliselle palmuöljyn myyjälle. Bamendan majoituksessamme oli myös hienoa nähdä, että puhtaan, hyvän juomaveden hanojen yläpuolella oli kyltti: ”Ei käsien pesuun”. Tämä vahvisti luottamustamme siihen, että puhtaan juomaveden arvo ja rajallisuus ymmärretään ja sen riittävyydestä halutaan pitää huolta.
Pääsimme hienosti ja turvallisesti perille Yaoundeen kahdeksan tunnin ajomatkan jälkeen. Mr. Wilkinson oli todella aplodinsa ansainnut! Ja meille, miltei jo tottuneille Afrikan kävijöille, paluu pääkaupunkiin ja ensimmäisten öiden hotellimme, tuntui hienolta. Tämä majoitus onkin melkoista luksusta toimivine pönttöineen ja suihkuineen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s