Viimeinen päivä Kamerunissa

Helene NguinaViimeinen päivämme, josta on tulossa pitkä, valkenee pääkaupunki Yaoundessa. Vaikka kaupungissa on miljoonia asukkaita, heräämme silti kukon kiekaisuihin kukonlaulun aikaan, kuten tavaksi on tullut. Tänään tapaamme hyödynsaajanaisia Yaoundessa. Hotellimme on täyteen buukattu Kamerunin ympäriajon takia ja polkupyörän rassaajat valtaavat pihaa sekä saamme seuraa pyöräilijöistä aamiaisellekin.
Haikeus matkan päättymisestä alkaa vallata mieliämme, mutta pakkaudumme jälleen ilolla bussiimme Mr. Wilkinsonin kuljettaessa meitä läheiselle koululle. Tapamme Hélène Nguinan, joka on saapunut Keski-Afrikan tasavallasta pakolaisena Kameruniin ja saanut yritystoimintansa aloittamiseen tukea ACESF-CA:n naisyrittäjyyskoulutuksesta. Bamendassa saimme jo nähdä miten yrittäjyyskoulutus käytännössä tapahtuu, säännöllinen ja käytännönläheinen koulutus sisältää elementtejä mentoroinnista, jossa kokeneempi naisyrittäjä jakaa osaamistaan aloittelevalle yrittäjälle. Naisille opetetaan myös miten säästäminen esimerkiksi uusia kattiloita varten tapahtuu. Koululla meidät kuljetetaan pihan perälle, josta koululaiset saavat käydä ostamassa ruokaa ja välipalaa. ACEFCA:n kouluttama nainen pyörittää yritystään, jossa hän valmistaa kotonaan sokeroituja maapähkinöitä ja pakkaa ne pieniksi annosmytyiksi. Kauppa käy hyvin ja kaikki välipalat on usein myyty jo aamupäivän aikana. Nainen pystyy elättämään itsensä ja viisi lastaan bisneksensä turvin. Nuorin lapsista on naisen mukana ja katselee meitä myyntipöydän takaa ujosti. Vanhimmat lapsista ovat koulussa.
Jatkamme Vanessa Akwon luo, joka valmistaa kotonaan lounasruokaa ja myy sen kadun varressa. Vaikka ”keittiö” on maassa paljaalla savipohjalla ja ”liesi” kolme kiveä nuotion ympärillä, tämä leskinainen on touhukkaasti jo kypsentämässä lihaa annoksia varten. Hän pystyy elättämään lounasbisneksellään myös itsensä lisäksi kolme lastaan, joista vanhimmat ovat jo koulussa. Nainen kertoo meille oppineensa yrittäjyyskoulutuksessa mm. kirjanpidosta ja säästämisestä. Marttojen avun turvin ACESF-CA on pystynyt palkkaamaan osa-aikaisesti mm. kirjanpitämisessä naisia auttavia henkilöitä sekä neuvojia, jotka sparraavat ja seuraavat naisten edistymistä. Naiset ovat syystä ylpeitä bisneksistään, ja siitä, että voivat seistä omilla jaloillaan, pitämään elämäänsä omissa käsissään. Meidän mieltämme lämmittää kuulla naisten haaveista, jotka vaihtelevat uudesta kattilasta jopa oman kaupan perustamiseen. Kaiken – meistä suomalaisista – lyhytnäköisen elämäntavan, mm. roskaamisen ja päivästä toiseen elämisen jälkeen, nämä pidemmän tähtäimen suunnitelmat kuulostavat upeilta.
Yön tunteina matkamme kohti koti-Suomea alkaa, mutta pala sydämistämme jää Kameruniin. Meillä on erilainen tapa elää, mutta se ei tee toisen tapaa paremmaksi tai huonommaksi. On hyvä katsoa joskus maailmaa omaa napaa kauempaa. Meillä olisi ehkä syytä ottaa hieman opiksi kamerunilaisten rennommasta elämäntavasta. Paikalliset naiset kävelevät suoraryhtisinä ja katse eteenpäin luotuina banaaniterttu päänpäällä.
Voimme kamerunilaisten uusien ystäviemme kanssa yhtyä loppukiitoksiin, kiitos Martat, että tuette hanketta ”Köyhien naisten oikeus omaan tuloon ja ruokaturvaan” Kamerunissa. Kamerunilaisille naisille toivomme voimia naisten aseman parantamiseksi vanhan sanonnan turvin: Kouluta mies, koulutat yksilön. Kouluta nainen, koulutat koko yhteisön. Muutos vaatii aikaa, ja pitkäjänteisyyttä toivomme hankkeen puuhanaisille Kamerunissa. Matkan annin sulattelu vie varmasti meiltä kalpeilta ”Suomen äideiltä” tovin, kuten Kamerunin kotitalouskerholaiset meitä kutsuivat.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s